Ngrok ile Localhost’u Dışarıya Açmak

Bir geliştirici olarak yerel bilgisayarınızdaki web uygulamalarını dış dünyaya açmak için ihtiyacınız olan birkaç araç vardır. Ngrok, bu sorunu çözen güçlü bir araçtır. Bu makalede, Ngrok kullanarak localhost’unuzu dışarıya nasıl açabileceğinizi öğreneceksiniz.

Ngrok

Ngrok Nedir?

Ngrok, yerel makinanızı yada geliştirme ortamınızı hızlıca internete erişebilir hale getirmek ve test etmek için kullanılır.

Ngrok, makinanızı veya uygulamanızı public bir ip üzerinden erişilebilir kılar. Bu sayede dışarıya açık bir URL üzerinden erişim sağlanıp testler yapılabilir. Reverse proxy görevi görür. Ngrok’u en cazip kılansa kullanımının çok basit olması. Hadi ngrok’u makinamıza kurup test etmeye başlayalım. Hangi işletim sistemine sahipseniz linkteki kurulum yöntemi ile hızlıca kurabilirsiniz.

Kurulum:

https://ngrok.com/download

Kurulumu tamamladıktan sonra 8080 portunu aşağıdaki komutla aktif edelim:

ngrok http 8080

Aşağıdaki resimde olduğu gibi bir url karşımıza çıkar:

Şimdi bu url’e dışarıdan bir makinadan curl isteği atalım ve isteği UI’dan izleyebilirsiniz: http://127.0.0.1:4040/inspect/http

Son olarak gelen trafiği ayrıca şu komutla da takip edebilirsiniz:

echo -e "HTTP/1.1 200 OK\r\n$(date)\r\n\r\n<h1>hello world from $(hostname) on $(date)</h1>" |  nc -vl 808

Güvenlik Dikkatleri

Ngrok kullanırken güvenlik önlemlerini unutmamalısınız. Paylaşılan URL, herkese açık olacaktır, bu yüzden hassas veriler içeren uygulamalarınızı Ngrok aracılığıyla dışarıya açarken dikkatli olmalısınız.

Faydalı İpuçları

1. Authtoken Eklemek

Ngrok’u daha güvenli hale getirmek için, hesabınızın authtoken’ını ekleyebilirsiniz. Bu, başkalarının erişimini sınırlamanıza yardımcı olur.

2. Çeşitli Komutlar

Ngrok, yalnızca HTTP değil, aynı zamanda diğer protokoller için de kullanılabilir. Örneğin, HTTPS trafiğini yönlendirmek için ngrok https komutunu kullanabilirsiniz.

3. Özelleştirilmiş Alan Adları

Ücretsiz sürümde oluşturulan URL’ler genellikle rastgele oluşturulur. Ancak ücretli sürümde özelleştirilmiş alan adları kullanabilirsiniz.

Görüşmek üzere..

More Reading

Post navigation